Vyjmenovaná slova po M

21.01.2013 19:30

Máme tu další příběhy z per mých žáčků, tentokrát s vyjmenovanými slovy po M. Opět můžete vybírat příběh, který se Vám nejvíc líbil.

 

O kočce a myši

Byla jednou jedna myš. Ta bydlela v díře, kterou si většinou zamykala. Byla jedna kočka, která chtěla dostat tu myš. Ale kočka nesnášela hmyz a hlemýždě. A šla se projít a do očí jí vletělo chmýří. Tak se zamyslila a měla plán, jak myš chytit. Ale zmýlila se. Udělala si ohýnek a začala ho dmýchat. Kolem šla jedna holka, která smýkala pytlem a projela ohněm a zapálila ho, ale kolem ní se nachomýtnul člověk, který ji vzal do Litomyšle. A tam kočka chytla myš. Tu myš si dala k večeři. Ale ten pán šel někam pryč a kočka se polekala. A pán říká: "My máme kočku a chceme ji umýt, ale nejde to. Nechcete ji umýt za nás?" Jak to kočka uslyšela, utekla a už ji nikdo neviděl. A to je konec.

(Alenka a Lucka)

 

O myšce Lízalce

Byla jednou jedna myška. Vydala se do světa hledat zlato. Potkala hlemýždě a ještě i hmyz. A řekla: "Tohle je krásný Litomyšl." A po louce lítalo chmýří. A u toho se nachomýtla. Byl večer a udělala si ohýnek a dmýchala. A viděla paní, která zamykala chalupu. A mýlila se. Myslila, že budou kamarádi. Byl večer a šla se umýt a spát. A šla dál a smýkala ocasem. A potkala Litomyšl.

(Radim a Filip)

 

O pejskovi Lili

Lili byla velice milá, ale musela do světa. Tak šla. Na cestě potkala myš. Myš povídá: "Ahoj, pejsku." "Ahoj." "Nevíš, kudy se jde do Litomyšle?" "Ano. Běž za hlemýžděm. Ten ti poradí." Tak šla za hlemýžděm. Jak tak šla, uviděla zamyšlenou sojku. "Ahoj, sojko. Jak se jmenuješ?" Kytička odpověděla. "Já jsem Lili". Sojka řekla: "Jdu jinam, je tu moc hmyzu." Lili si všimla chmýří. Támhle někdo umývá okna. A támhle někdo smýká pytlem. A tam chlapci dmýchají ohněm. Nachomýtly se tam holky. Někdo mýtí les. "Ano," řekla vrána. A tam někdo zamyká byt. Ne, mýlíme se. Odemyká ho. A do Litomyšle se jde tudy.

(Anetka M.)

 

O feně Gábině a červeném ferari

Jedné temné a bouřlivé noci fena Gábina sebou smýkala v posteli. Zdálo se jí, že má umyté červené ferari. Probudila se a myslila, že ho vidí na zahradě. Šla ven a oblétávali ji kousky hmyzu. Mýlila se, protože tam nic nebylo. Potom obešla dům a našla ho v kompostu. Očistila si ho a jela s ním na dálnici. Zamykala ho zevnitř. Viděla pana hlemýždě. Řekla mu, ať si nastoupí. Potom potkali myšku Hryzku. V dálce se nachomýtl zajíček Preclíček. Gábina už ve ferari neměla místo. Myšku Hryzku napadlo, že Preclíčka přejedou. Vymýtili půlku lesa a jeli přes něj. Přejeli ho a jeli dál. Dojeli až do Litomyšle. Gábina řekla: "Já pudu dmýchat oheň." Myška Hryzka a hlemýžď řekli: "My jdeme foukat do chmýří." Gábina lhala. Nastoupila do auta a přejela oba kamarády. Jela domů. A to je konec.

(Tereza a Adam)

 

O myšce Pískalce

Byla jedna myš, která se jmenovala Pískalka. Potkala hlemýždě a šli dál. Pak potkali hmyz včelu. Jmenovala se Bzučalka. Potom šli dál a uviděli chaloupku. Uviděli lidi. Myška se nachomýtla kolem chaloupky. Pak se zastavila. Pak dmýchala, jestli chaloupka neuletí. Potom šli do Litomyšlu. Potom foukli do chmýří a lekli se. Pak uviděli maminky a ty umývaly okna. Potom šli do lesa a tam mýtili stromy. Potom si vzali pár dřeva a z toho si postavili chaloupku. Potom říkali slovo my. Potom si mysleli, že by si mohli udělat zahrádku. Pak včera jim říkala, že se vždycky mýlí. Potom myška smýkala ocasem. Pak žili šťastně až do smrti. A to je konec.

(Matěj a Ríša)

 

O jedné partě

Byla jedna parta, která se rozhodla, že půjde do Litomyšle. Tak šli. Cestou potkali hmyz a malou myšku. Jeden kluk, jménem Adam, měl zamykat truhlu, kde bylo zlato. Ukradli si auto, ale kolem šel pán a nachomýtnul se. Honem jeli pryč. Cestou dostali smyk. Na cestě uviděli hlemýždě. Tak uhli. Jak dojeli do Litomyšle, tak šli na mýtinu. Ale mýlili se. Adam řekl: "Přemýšlej!" Chtěli si vydělat. Tak šli do obchodu. Tam jim pán nabídl, že můžou mýt okna. Adam řekl: "Tak jo." Adam se zeptal: "My všichni?" "Ano," řekl pán. Tak je šli umýt. Na oknách bylo chmýří. Tak do něj Adam dmýchal. Ale chmýří mu vletělo do očí a spadl. Jak je umyli, tak jim pán dal jednu stovku. Parta jela už domů. Tam jim rodiče vynadali. Tak se parta poučila a už nikdy nikam nejezdili.

(Gábina)

 

O myšce a hlemýžďovi

Byla jednou jedna myška a ta myška vlezla do domu, kde zrovna umývala stará paní. Paní se polekala a shodila akvárko s hlemýžděm a hlemýžď co nejrychleji utíkal pryč. Cestou potkal hmyz, který ho neustále otravoval. Potkal také myš, která ho shodila z akvárka. Myš se omluvila za její vinu. Hlemýžď jí to odpustil. A tak byli velice hodní kamarádi. Šli spolu do restaurace, kde se zrovna zamykalo. Jenže hlemýžď a myška chtěli do obchodu, kde prodávali chmýří a pohledy Litomyšle. Myš si myslela, že budou taky prodávat sýr. Pak potkali les, kde byla mýtina. Prošli lesem a narazili na silnici, kde udělalo auto smyk. Hlemýžď a myš raději utekli pryč od silnice.

(Anetka P. a Eliška)

 

Tentokrát byl souboj opravdu napínavý. Nejvíc hlasů dostal příběh Alenky a Lucky. Holky dostanou odměnu.